Dark Tantra

26-05-2022

Tantra van de Ziel Tantra heeft de naam om vooral Licht en Liefde te zijn. Een soort ultieme geluksbeleving van jezelf, de ander, seksualiteit en het leven zelf. 

Het wordt geassocieerd met mooie muziek, kaarsjes, een 1001 nachten sfeertje, een vederlicht en vreugdevol gevoel in jezelf en innige verbondenheid met jezelf en de ander. En niet te vergeten zwoel, mystiek en sexy! 

Die sprookjesachtige beleving van Tantra is wat vele mensen aantrekt om zich op deze weg te begeven. Want wie wil dit nu niet? Het is "Leven 2.0". En daarmee ook "Vrijen 2.0".Wie zich hierop blindstaart, ziet een waardevol element over het hoofd. En blijft hangen in een soort Disney variant van Tantrisch leven. Een mooi plaatje om na te streven. Wat je eigenlijk doet hiermee, is je oude jas afwerpen om een nieuwe aan te trekken die je mooier en fijner vindt. 

En dat terwijl Tantra bij uitstek een weg is die je helpt om jezelf uit te kleden. Je te ontdoen van overbodige opvulling en onjuiste overtuigingen die je gedurende je leven hebt "aangetrokken". Voor eenieder die dit wil, die nu eens echt wil ervaren hoe het is om vol in het leven te staan en zichzelf ten diepste wil leren kennen, is Tantra een waarlijk mooie weg. De weg van jezelf blootgeven....van buiten maar bovenal van binnen!

Wie zichzelf van binnen wil leren kennen kan niet om de Ziel heen. De Ziel is de grootste speler op het bord van bewustwording en zelfrealisatie. Het is de Ziel die wil ervaren. Die wil weten hoe het is om geluk te ervaren, maar ook verdriet. Om genot te kennen, maar ook pijn. Om te groeien en weer afgebroken te worden. Het zijn alle tegenstellingen van het leven die door je Ziel gevoeld en belichaamd willen worden. De uitersten te voelen en ze daarna bij elkaar te brengen, ze te laten versmelten. De Ziel wil ervaren wat het betekent om "fully alive" te zijn!

Je Ziel wil in de modder rollen 

Deze uitspraak kwamen wij ooit ergens tegen en we vonden hem zo treffend voor ons leven op aarde. Maar wat heeft dit te betekenen voor onze Tantrische weg? Onder andere dat we dat eenzijdige heilige idee van Tantra best eens op de korrel mogen nemen. Want zeg nu zelf.....wie bepaalt wat heilig is en wat niet? Wie bepaalt wie Verlicht is en wie niet? De weg naar Verlichting ligt bezaaid met stekeligheden en obstakels, stinkende moerassen en donkere spelonken waar de duisternis woont. En je Ziel is daar verrukt over! Die wil geen omweg nemen en deze obstakels vermijden....die wil er dwars overheen!

Deze obstakels kun je vinden in de diepste spelonken van je innerlijke wereld. Hoe graag we ook allemaal verlicht willen zijn en goed willen doen... Hoe graag we ook innerlijke vrede en geluk willen ervaren...het lukt ons gewoon niet! Die verdraaide pijnen en verlangens uit de diepste stinkende moerassen blijven maar ongewenst omhoog borrelen. Ze geven ons het gevoel niet heilig genoeg te zijn. En we worden bang om nooit Verlichting te vinden. Dus we moeten harder ons best doen, meer mediteren, meer boeken lezen etc. Dan overwint ons "goed" ons "kwaad" als vanzelf. Denken we... Maar we vergeten dus de grootste speler op het bord.

De Ziel zal onvermoeibaar al je dirty secrets uit de diepte blijven oprakelen. Om doorleefd te kunnen worden. De Ziel wil weten hoe alles voelt, ze is niet geïnteresseerd in nog meer manieren om deze zaken in de doofpot te stoppen. Om hier vervolgens aan onderdoor te gaan, want dit veroorzaakt ziekmakende spanningen. Zeg nu zelf....wordt het geen tijd om de Ziel eens de ruimte te gaan geven? Om haar eens een poosje echt aan het roer te zetten en te ervaren wat het in je leven teweeg zal brengen? Verzetten is uiteindelijk toch zinloos, de Ziel is onvermoeibaar en heeft maar één verlangen....alles opdiepen en ervaren.

Even een meer concreet voorbeeld. Het is niet voor niets dat alle facetten van het leven uitvergroot lijken te worden op het vlak van seksualiteit. Daar komt alles samen, middenin het vuur van het leven. In seksualiteit liggen uitersten dichter bij elkaar dan waar in het leven ook. Neem alleen al de tegenstellingen genot en pijn. De BDSM stroming komt heel hard op gang sinds de film "Fifty Shades of Grey". Toen bleek ineens dat deze dieper gelegen verlangens bij heel veel mensen spelen. Maar omdat er zo'n enorm taboe op zat (en nog steeds zit) wilde niemand daar graag voor uit komen. Een ander feitje: uit onderzoeken blijkt dat een groot deel van de vrouwen een verkrachtingsfantasie heeft. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er roert zich veel in die diepste modderpoelen van onze innerlijke wereld. Het wordt hoog tijd dat we er eens voor uit gaan komen dat dit OOK een deel van onszelf is. Dat het niet "goed" of "fout" is, maar slechts een ander uiterste van het spectrum. Dat hoeft niet te betekenen dat we alles moeten gaan uitleven, maar het begint zeker wel bij het accepteren van ALLES wat in ons leeft. Het is de Ziel die tot uitdrukking gebracht wil worden. Die heeft lak aan regels en normen en waarden van een bedachte cultuur. Die wil leven, voelen, ervaren, stromen.

Even terugkomen op de weg naar Verlichting... Dat is soms lopend in het heldere licht, maar soms ook kruipend door het duister, met je lichtfakkel in de hand. En de ene is niet heiliger dan de andere, make no mistake!

Het zijn de twee handen van God: je ene hand uitreikend naar de Hemel en je andere hand wroetend in de modder. 

Wat ons betreft mag het heilige huisje van Tantra en de betekenis van Verlichting dus best eens op de schop. Af van de troon en afdalen naar de diepte. Om door de ogen van de Ziel eens goed te bekijken en voelen wat er nu eigenlijk allemaal in je leeft. Het is een wonderbaarlijk proces van opschoning. En dat begint bij erkenning en acceptatie. Het begint bij het loslaten van alle oordelen die je hebt over hoe Verlichting eruit dient te zien en over wat de "bedoeling" is.

Durf jij met je fakkel in de hand de diepste, duistere spelonken van je Ziel te verkennen en misschien zelfs eens iets mee te nemen naar de oppervlakte om tot uitdrukking te laten komen? Wat een kluit klei leek te zijn, zou zo maar eens je mooiste parel kunnen worden....

In liefde geschreven,
David en Claire

(Academie voor Tantra)